Koude- en warmtetherapie
Warmte kussen voor in de nek, ijs-packs voor op de schouders, warmte kompres tegen de knie, ij-zakje tegen de kuiten… de kans is groot dat je niet weet wanneer je een letsel warm of koud moet behandelen. Toch is het eigenlijk niet zo moeilijk. In deze blog vertellen we welke behandeling beter werkt bij verschillende blessures.
Koud of warm?
Als je probeert te beslissen tussen een koude- of warmtebehandeling tegen pijn, is het verstandig om rekening te houden met zowel de aard, als de locatie van de pijn. Het komt vaak voor dat sporters slecht kunnen kiezen tussen koude of warme therapie, je bent dus niet de enige.
Koud wordt gebruikt om de bloedtoevoer te beperken, dit geeft een ontstekingsremmend en pijnstillend effect. Warmte zorgt juist voor de bevordering van de bloedtoevoer, de zuurstof aanvoer wordt hierdoor verhoogd en zo ook de afvoer van afvalproducten van de energieproductie.
Warmtetherapie
Over het algemeen wordt warmte aanbevolen bij krampen, spierpijn, reuma, spanningshoofdpijn, stress, een slechte bloedcirculatie en bij pijn als gevolg van een verkeerde houding. Door de warmte die de circulatie van je bloed stimuleert, ontspannen je spieren en worden je gewrichten soepel, hierdoor kan je ze beter bewegen.
Warmte kan je natuurlijk ook in de winter gebruiken om je warm te houden of om je bed warm te maken. Warmtetherapie kan op verschillende manieren, naast een warmtepack of een kompres kan je ook speciale warmtekledij dragen. Je kunt ook kiezen voor een infraroodtoepassing en of een sauna.
Bekijk hier onze warmtetherapie artikelen.
Koudetherapie
Koudetherapie doormiddel van een coldpack kan je toepassen bij een plaatselijke behandeling van ontstekingen, zwellingen, kneuzingen of bloeduitstortingen. Met andere woorden is dat dus bij pijn waarvan je wel de onmiddellijke oorzaak kent. Je kan het ook bij bijvoorbeeld tandpijn, migraine, een insectenbeet of een bloedneus toepassen.
De geplaatste koud vertraagt de pijnprikkel naar je hersenen en verzacht zo het pijngevoel van het letsel. De koeling verkleint daarnaast ook de diameter van je bloedvaten waardoor eventuele zwellingen worden verminderd.
Bekijk hier onze koudetherapie artikelen.