Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Team Blessurehoek - Maandag 11 Januari 2021

    De top 5 meest voorkomende blessures

    Het is goed om te weten hoe de meeste blessures ontstaan. Waarschijnlijk zullen de oorzaken je niet verassen. Je kan jezelf met een paar simpele tips beschermen tegen blessures. Desondanks, trappen mensen toch vaak in dezelfde valkuilen. Het is belangrijker om te weten hoe je blessures kunt voorkomen dan dat je weet hoe je ermee omgaat. Lees voor meer informatie onze blog.

     

    Oorzaken van veel voorkomende blessures

    • Overbelasting. Sommige mensen vinden het lastig om naar hun lichaam te luisteren. Om je sportieve doelen te behalen moet je Je trainingsschema gedisciplineerd volgen, maar veel mensen doen dit te geforceerd. Als je al vermoeid bent door een drukke week en je merkt dat je toe bent aan wat rust, kun je beter je training overslaan.
    • Te weinig variatie.Het is simpel, je lichaam kan alleen sterker worden als je varieert in je training. Steeds dezelfde soort oefeningen en trainingen geven je lichaam dezelfde prikkel, maar je hebt verschillende prikkels nodig om beter te worden.
    • Verkeerd trainen.Mensen vergeten vaak om kritisch te kijken naar hun oefeningen. Alleen als je trainingsschema bij je past, haal je het gewenste effect uit je training.
    • Door trainen met pijn.Je moet nooit doorgaan als je pijn hebt. Vraag altijd om hulp bij een professional als je pijn hebt.

     

    De meest voorkomende blessures in Nederland

    1. Knieblessures

    De meest voorkomende blessures zijn zonder twijfel knieblessures. Over het algemeen zijn knieën erg blessuregevoelig. Het laatste wat je zou willen is dat de pijn lang aanhoudt. Het is daarom belangrijk dat je meteen ingrijpt als je last hebt van je knie.

    Hier kun je een knieblessure aan herkennen:

    • Je knie zwelt op tijdens en/of na het sporten.
    • Je knie wordt warm tijdens en/of na het sporten.
    • Je voelt een stekende pijn tijdens en/of na het sporten.
    • Je hebt het gevoel dat je door je knie zakt.
    • Je hebt moeite met je benen strekken.

    Je kan de kans op knieletsel met 70% verkleinen door knie-oefeningen structureel te laten terugkomen in je trainingsschema. 

    Tip: Je kunt online veel speciale oefeningen voor je knieën vinden. Heb je last van je knieën tijdens of na het trainen? Dan is het verstandig om een aantal oefening regelmatig terug te doen in je warming up en je cooling down.

     

    2. Nekklachten

    Nekklachten komen heel vaak voor en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Een verkeerde of onnatuurlijke houding, te veel spierspanning, maar ook emotie en stress kunnen hierin een rol spelen.

    65% van de Nederlandse bevolking ervaart wel eens nekklachten. Bij ouderen komen nekklachten vaak voor door een slijtage. Bij jongeren is juist de overbelasting van spieren, gewrichten en pezen vaak de oorzaak.

    Vooral als je traint voor een zomer lichaam loop je het risico op overbelasting.

    In de meeste gevallen houden nekklachten niet langer aan dan 2 tot 3 weken. Als de klachten langer aanhouden, ga dan langs je huisarts. Die beoordeeld het beste welke behandeling gepast is.

    Tip: Kijk goed naar hoe je werkt en slaapt. Zit je veel achter de computer? Misschien helpen simpele nekoefeningen je nekspieren te ontspannen. Word je vaak wakker met een stijve nek? Misschien helpt een nieuwe kussen.

     

    3. Hamstringblessures

    Als iemand explosieve bewegingen maakt ontstaat vaak een hamstringblessure. Bijvoorbeeld wanneer iemand een sprintje trekt of juist plotseling afremt. Je loopt een groter risico op een blessure, doordat je dit soort bewegingen vaak ongecontroleerd uitvoert. 

    Hamstringblessures komen naast de sportschool, ook vaak in het dagelijks leven voor. Een onverwachte beweging is hier vaak de oorzaak.

    Tip: Hamstrings zijn extreem gevoelig voor de koud. Je verkleint de kans op hamstringblessure door een goede warming up en cooling down als vast onderdeel in je training te hebben. 

     

    4. Enkelblessures

    Bepaalde oefeningen kunnen de kans op een enkelblessure bijna halveren. Door specifiek je enkels mee te nemen in je warming up, bereid je je hersenen voor op een eventuele misstap. 

    Enkels worden vaak vergeten tijdens een warming-up. Vaak denken mensen dat hun enkels voldoende worden opgewarmd door alle andere oefeningen, maar die oefeningen zijn niet specifiek genoeg.  

    Tip: Net als je knieën, zijn je enkels blessuregevoelig en is het belangrijk om specifieke oefeningen uit te voeren. De warming up is hiervoor het beste moment in je training.

     

    5. Rugklachten

    Je houding is alles. Als je met name bij krachtsporten niet de juiste houding aanneemt val je keihard door de mand. 

    Rugklachten ontstaan door veel verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een slecht matras, een verkeerde werkhouding, stress, te veel gewichten gebruiken in de sportschool enzo. Het is daarom lastig om erachter te komen wat de oorzaak precies is.  

    Je kunt makkelijk een aantal oefeningen van het internet afhalen voor  enkel- en knieklachten. Dat is niet het geval bij rugklachten. Het is van belang je te laten adviseren door een professional voordat je begint met oefeningen om je rug sterker te maken.

    Tip: Hoge spierspanning heeft veel te maken met veel rugklachten. Extra tijd nemen in je cooling down om te stretchen kan helpen bij je ontspanning, denk ook aan yoga. 

     

    Extra tips:

    • Sport altijd met goede sportschoenen. Draag geen afgetrapte schoenen. 
    • Kies een sportschool die bij je past en waar je de juiste begeleiding krijgt.
    • Stel fitnessapparaten af op je eigen kracht en lengte
    • Zorg voor de juiste bescherming.
    • Bouw de warming up en cooling down in als vast onderdeel van je trainingsprogramma.
    • Luister naar je lichaam. Sport nooit met pijn!

     

    Lees ook onze blog over hoe je blessures voorkomt hier. 

    Bekijk ons fitness assortiment hier. 

     

    Tips en meer over blessurebehandeling

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »