Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Team Blessurehoek - Vrijdag 5 Januari 2021

    Sporten tegen stress

    Wat is stress?

    Stress is een gezonde "alarmreactie" van het lichaam. Het geeft een seintje dat je lichaam wordt bedreigd door interne of externe factoren en snel moet reageren. Binnen een paar seconden komen de stresshormonen adrenaline, insuline, cortisol en noradrenaline vrij.

     

    Je hartslag neemt toe en je spieren spannen zich aan. Je ademhaling wordt sneller en je cardiovasculaire systeem draait op volle toeren. Je fight or flight wordt geactiveerd en je lichaam wordt alert en klaar om alles te geven.

     

    Soorten stress

    Stress is op zich geen probleem, het is de manier waarop iemand ermee omgaat die van stress een probleem of juist een kracht kan maken. In feite kan acute stress je erg sterk maken. Daarom is stress meestal helemaal geen probleem. Integendeel, je kunt er zelfs energie uit halen. Deze visie op stress komt van de Canadese stressonderzoeker en endocrinoloog Hans Selye, in de jaren 50 maakte hij het onderscheid tussen goede stress (eustress) en slechte stress (distress).

     

    Bij mensen die chronisch lijden onder stress is er vaak sprake van distress. Bij Distress is de bloeddruk en de hartslag voortdurend verhoogd en het immuunsysteem werkt permanent minder goed. Daarnaast kan de sport presentatie verslechteren door de stress.

     

    Sporten 

    Bewegen is een manier om op lange termijn je stressweerbaarheid en veerkracht te verbeteren. Door regelmatig te sporten ben je beter voorbereid tegen stressvolle gebeurtenissen en situaties. Men denkt dat sporten voor een tijdelijke stressreactie zorgt, dit is niet het geval. Door te sporten bij stress leert je lichaam om te gaan met de stress. Simpelweg kun je ook zeggen: lichamelijke beweging en sport beschermt tegen chronische stress.

     

    Dit geldt voor alle vormen van sporten: van hardlopen en wandelen tot zwemmen, fietsen en tennis. Yoga staat bekend om zijn ontspanning, net als andere vormen van lichaamsbeweging. Dus als je het niet leuk vindt, hoef je niet te gaan hardlopen. Het belangrijkste is dat je regelmatig traint. Het kan goed zijn om de intensiteit regelmatig te verhogen, zodat je hartslag aanzienlijk toeneemt.

     

    Burn-out

    Als je zo intensief traint dat je lichaam de kans niet krijgt om te herstellen of als je langdurige stressklachten hebt is sporten niet goed voor je. Door langdurige stress of intensief trainen is de adrenaline in je lichaam continu te hoog. Als je in die gevallen geen rust neemt, maak je steeds extra stresshormoon (cortisol) aan in je bloed. Je lichaam kan dan opgebrand raken, dit kenmerkt zich door langdurige emotionele en fysieke uitputting. Ga in die gevallen minder intensief bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen of vraag je huisarts of fysiotherapeut om advies. 

     

    Wil je fitness en oefenmaterialen aanschaffen, kijk dan hier naar ons assortiment. 

    Bekijk andere blogs hier

    Tips en meer over blessurebehandeling

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »