Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Team Blessurehoek - Maandag 28 Januari 2021

    Knieblessures

    Knieklachten

    Veel knieklachten ontstaan door irritatie van de achterzijde van je knieschijf ten opzichte van het bovenbeen. In eerste instantie is de knie alleen overbelast, later kan deze ook echt beschadigd worden. Beschadiging geeft je vaak constant pijn aan je knie. Dit is ook het geval bij slijtage of artrose in je knie. Het gladde en beschermende kraakbeen is dan versleten en je knie beweegt niet optimaal. De knie is over het algemeen gevoelig voor blessures. Dit kan in zowel de kniebanden als in de kruisbanden, de binnen- of buitenband, het kapsel, het kraakbeen of in de meniscus zijn.

     

    Gescheurd kraakbeen

    Door overbelasting van het gewricht of door een ongeluk kunnen kleine en grote scheuren in het kraakbeen ontstaan. Deze kunnen doorlopen tot in het botweefsel. De genezing van het gescheur­de kraak­been gaat in principe vanzelf, maar duurt erg lang, omdat het kraakbeen geen bloedvaten bevat.

     

    Gescheurde meniscus

    Door een geforceerde draaibeweging in de knie kan een meniscus scheuren. Een meniscus kan ook van het kapsel af­scheuren. Hierdoor kan de meniscus gaan schuiven. De meniscus zit dan niet op de juiste plaats, waardoor de uiteinden van boven- en onderbeen niet meer goed op elkaar passen: de knie kan ‘op slot schieten’. Dit betekent dat de knie niet goed gestrekt kan worden.

     

    Gescheurde kniebanden

    Als de kniebanden gescheurd zijn, kan de knie instabiel worden, u heeft dan een onvast gevoel bij het lopen. De ernst van de aandoening hangt af van welke kniebanden zijn aangedaan en hoe groot de scheur van de knieband(en) is (zijn).

     

    Losse bot- en/of kraakbeenstukjes
    Losse bot- en/of kraakbeenstukjes kunnen in het kniegewricht ontstaan door beschadiging van bot en/of kraakbeen. Zo’n beschadiging kan optreden na een ongeval of bij ernstige slijtage van het kniegewricht (artrose). De losse stukjes kunnen bij bewegingen van de knie soms inklemmen. De knie ‘schiet dan op slot’. Knieklachten: Slijtage van het kniegewricht (artrose) Artrose ontstaat als gevolg van een oud letsel in de knie of langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door te dik zijn). Het kraakbeen – en uiteindelijk ook het bot slijt dan zover, dat de botstukken van het kniegewricht niet meer op elkaar passen. Het bewegen van het kniegewricht gaat moeilijk en wordt pijnlijk. Ook door ziekte van het smeermiddel van de knie (synovia) kan het kraakbeen slijten. De vochtproductie is dan niet goed meer. Hierdoor krijgt het kraakbeen te weinig voeding en gaat slijtage vertonen.

     

    Ontstoken kniegewricht (arthritis)
    Een kniegewricht kan door een bacterie of door een inwendige oorzaak (bijvoorbeeld reuma) ontstoken raken. De knie kan er rood uitzien, warm aanvoelen en gezwollen zijn. Soms gaat dat gepaard met koorts. Bij een ontstoken gewricht zijn alle bewegingen pijnlijk.

     

     

    Welke bandage is geschikt voor mij?

    Een geschikte bandage hangt mede af van de activiteiten die je ermee wil gaan doen. Ook andere kenmerken zoals pasvorm, banden of baleinen (een stevige strip aan de buitenzijde van de kniebandage) spelen hierin een belangrijke rol. Er zijn kniebandages die steun geven door de compressie die ze geven, deze worden meestal gebruikt voor lichte klachten/activiteiten. Denk hierbij aan de Genu Lastic. deze geeft ondersteuning aan de knie en haalt eventueel ontstaan vocht weg. Kniebandages met baleinen worden meestal gebruikt als er bij intensievere activiteiten klachten worden ervaren. Ze zorgen ervoor dat de eindstanden van de knie bewegingen minder makkelijk worden gehaald, hierdoor wordt de piekbelasting voor de knie vermeden. Zoals bij de Donjoy Lateral J.

     

    Wanneer er sprake is van schade in de knie zoals, meniscusletsel, kruisband letsel e.d. wordt tijdens intensieve activiteiten een kniebrace met scharnieren aangeraden. Deze zorgen ervoor dat de beweging van de knie wordt gecontroleerd, met name de bewegingen van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen.

     

    Bekijk het brace assortiment hier

    Tips en meer over blessurebehandeling

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »