Wanneer moet je compressiekousen dragen?
Wat zijn compressiekousen nou eigenlijk en wanneer moeten ze gedragen worden? Veel mensen weten dit niet. Daarnaast worden ze vaak door de war gehaald met steunkousen. Ben je benieuwd naar wat compressiekousen zijn en wanneer ze aangeraden worden? Lees dan verder.
Wat zijn compressiekousen?
Compressiekousen zijn elastische kousen die het onderbeen ondersteunen door druk uit te oefenen. De kousen worden steeds populairder en kunnen voor verschillende-doeleinden gebruikt worden. Voorheen werden de sokken vooral gebruikt door mensen met klachten als trombose, lymfoedeem en spataderen. De kousen stimuleren de doorbloeding, hierdoor wordt de afvoer richting de hart en de longen enorm verbetert. Daarnaast worden de spieren sneller voorzien van zuurstof en geven de kousen extra stabiliteit aan de achillespees en de kuit. Compressie sokken worden ook aangeraden aan mensen die last hebben van vermoeide, opgezwollen of zware benen zijn compressiesokken een aanrader. Veel mensen hebben last van vocht dat zich ophoopt in het onderbeen, dit zorgt voor een ‘zwaar gevoel’. De compressie kousen geven druk op het weefsel waardoor het vocht wordt afgevoerd.
Compressiekousen worden vaak verward met steunkousen, echter is dit iets heel anders. Steunkousen worden gedragen om klachten preventief te voorkomen, compressiekousen worden daarentegen gedragen voor de behandeling van klacht die er al zijn.
Sportcompressiekousen
De kousen zorgen naast de goede doorbloeding ook voor de toevoer van voedingsstoffen. Dit leidt tot minder krampen in bijvoorbeeld de kuiten en de enkels. Blessures kunnen hierdoor makkelijk worden voorkomen, dit is ideaal voor sporters. Er zijn dan ook speciaal voor sporters sportcompressiekousen. Deze worden onder anderen gedragen door harldopers.
Bij blessures aan het onderbeen wordt vaak gekozen voor compressiekousen. Hier gaat het vaak om blessures aan bijvoorbeeld de achillespees, de kuit of shin splints. Het heeft ook voordelen om de kousen na het lopen te dragen. Het is bewezen dat sporters minder spierpijn ervaren wanneer ze na een training gebruik maken van een compressiekous.
De verschillende soorten compressiekousen
Er zijn 4 verschillende soorten compressieklassen waarin kousen worden ingedeeld. Hoe hoger de klasse, hoe hoger de druk die wordt uitgeoefend. Hieronder leest je welke kous wanneer wordt toegepast.
- Klasse 1: kousen met lichte en milde compressie. Deze worden gedragen bij een zwaar en vermoeit gevoel in de benen en lichte spatader-vorming.
- Klasse 2: kousen met gemiddelde compressie. Deze worden gedragen bij spataderen, zwellingen of voor de behandeling van beenwonden.
- Klasse 3: kousen met sterke compressie. Deze worden gedragen bij ernstige spataderen en bij de genezing van een open been.
- Klasse 4: kousen met zeer sterke compressie. Deze worden gedragen bij ernstige lymfoedeem, aderziekten en elefantiasis.
Hoe kan je de kans op een slechte doorbloeding beperken?
Zoals je hierboven hebt gelezen, worden compressiekousen vaak gedragen voor een betere doorbloeding. Een slechte doorbloeding in de benen kan namelijk voor ernstige gevolgen zorgen. Je kan een slechte doorbloeding niet altijd voorkomen, maar je kunt de kans op een slechte doorbloeding wel beperken. Een gezonde levensstijl is daarvoor erg belangrijk, je moet voldoende bewegen, niet roken en niet te veel alcohol drinken. Daarnaast worden hakken en strakke kleding afgeraden. Daarnaast kan de benen regelmatig onder een koude douche wassen en masseren ook helpen.
Wat heeft Blessurehoek.nl te bieden?
Blessurehoek biedt verschillende soorten compressiekousen aan. Deze kousen helpen bij verschillende klachten zoals trombose en vermoeide benen. Bekijk het assortiment hier.