Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Team Blessurehoek - Woensdag 11 Januari 2021

    Sportblessure voorkomen

    Wanneer je veel sport worden je gewrichten soepeler en je botten, pezen en spieren steviger. Maar soms gaat het fout en rekt een spier te ver uit, kantelt een gewricht de verkeerde kant op of scheurt een pees. Sportblessures komen vaak voor. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je sportblessures kunt voorkomen.

     

    Wat is een sportblessure?

    We bewegen en sporten met onze benen, spieren, pezen en gewrichten. We noemen dit ook wel "het bewegingsapparaat". Wanneer je veel traint wordt je bewegingsapparaat sterker. Botten en pezen worden steviger, spieren worden dikker en gewrichten worden flexibeler.

    Maar soms gaat het mis en rekt een spier te ver uit, een pees scheurt, een gewricht kantelt de verkeerde kant op of je breekt een bot. We spreken over een sportblessures.

     

    Hoe ontstaan sportblessures?

    Een sportblessure kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld doordat je zwikt of valt, of doordat een tegenstander tegen je op botst of jou raakt. Bij sommige sporten is de kans op een bepaalde blessure groter dan bij andere. Bijvoorbeeld bij voetbal heb je door de ongelijke grond meer kans op een enkelblessures. Hierbij kan de enkelband scheuren. Als je met veel kracht afzet om te springen of te sprinten, dan kan er door de snelle rek een scheur in een kuitspier ontstaan (zweepslag). Als je valt terwijl je ski in de sneeuw vastzit, kun je je knie gemakkelijk verdraaien.

    Soms kunnen sportblessures ook geleidelijk ontstaan. Als je bijvoorbeeld op een harde ondergrond traint en slechte schoenen draagt, dan moeten je knieën de klappen steeds opvangen. Als je dan te zwaar traint, kunnen je spieren of je gewrichten overbelast raken.

     

    Advies om sportblessures te voorkomen

    Bij elke sport zijn er bepaalde blessures die vaak voorkomen en soms heb je specifieke informatie nodig om die blessures te vermijden. In dit artikel geven we algemeen advies om sportblessures te voorkomen.

     

    Om sportblessures te voorkomen kun je dit doen: 

     

    • Maak gebruik van een trainingsschema

    Bouw het sporten geleidelijk op. Volg voor het gemak een trainingsschema dat past bij jouw leeftijd, conditie en sport.

     

    • Start altijd met een warming-up

    Het is belangrijk dat je eerst even opwarmt voor dat je begint aan een training. Dit betekent meestal een rondje rennen of even op een hometrainer warm fietsen. Doe dit totdat je je ook echt warm voelt. De bloedvaten in je spieren staan dan wijd open. Er stroomt veel zuurstofrijk bloed door je spieren. Hierdoor worden ze soepeler en werken ze beter samen. Na een warming-up bent je fitter. Je let dan ook beter op en reageert sneller. Een goede warming-up kan vaak blessures voorkomen.

     

    • Doe spierversterkende oefeningen

    Door spierversterkende oefeningen te doen ontwikkel je kracht en snelheid. Daarmee kun je onverwachte bewegingen of stoten sneller en beter opvangen. Bijvoorbeeld bij voetbal helpen spieroefeningen om de spieren rond het kniegewricht te versterken.

     

    • Doe oefeningen die passen bij jou sport                                                         

    Door oefeningen die passen bij jou sport te doen leer je de belangrijkste bewegingen soepel te maken, jezelf beter beheersen en een training langer vol te houden. 

     

    • Sluit af met een cooling-down

    Sluit het sporten af met uitloop of rek- en strekoefeningen. Hierdoor kan je lichaam geleidelijk afkoelen. Hierdoor heb je minder kans op spierpijn en stijfheid de volgende dag.

     

    • Blijf regelmatig sporten.                                                                                         

    Door regelmatig te blijven sporten blijf je fit. Ben je een tijdje gestopt met sporten? Door bijvoorbeeld een blessure of een winterstop? Bouw het sporten dan geleidelijk weer op, zeker als je wat ouder bent.

     

    Denk hier ook aan

    • Tape je enkel of gebruik braces als je een enkelband blessure hebt gehad.                                 
      • Bekijk het Blessurehoek tape assortiment hier en bekijk het brace assortiment hier.
    • Maak gebruik van scheenbeschermers bij sporten als voetbal of hockey.
    • Gebruik een gebitsbeschermer bij hockey.
    • Draag een helm wanneer je gaat mountainbiken, wielrennen, skiën of snowboarden.
    • Laat kinderen een helm dragen bij het schaatsen of het zeilen.
    • Draag knie-, pols- en elleboogbeschermers bij het roller schaatsen.
    • Draag schoenen die geschikt zijn voor je sport en voor de ondergrond waarop je sport.

    Tips en meer over blessurebehandeling

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »