Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Team Blessurehoek - Maandag 30 Februari 2021

  10 redenen waarom afvallen niet lukt

  Je eet gezond, maar toch val je niet af. Hoe kan dat? Vaak spelen er meerdere oorzaken een rol. In dit artikel worden de 10 belangrijkste redenen waarom afvallen niet lukt behandeld. Deze situaties komen vaak voor, welke herken jij bij jezelf?

   

  1. Te veel suikerhoudende dranken drinken

  Wist je dat je behoorlijk wat calorieën binnenkrijgt door het drinken van vruchtensappen, smoothies en frisdranken? Met een paar glazen per dag zit je al snel boven de 300 kcal extra die je vast niet hebt meegerekend in je energie-inname. Ga eens na hoeveel sappen en smoothies je op een dag drinkt en vergeet ook niet kritisch te kijken naar je energydrank- en frisdrankinname.

   

  2. Je eet onbewust meer dan je denkt

  De tweede reden waarom afvallen vaak niet lukt is omdat je onbewust meer eet dan je denkt. Bijvoorbeeld wanneer je een snoepje uit de snoep pot pakt elke keer dat je erlangs loopt. Of wat dacht je van het voorproeven tijdens het koken, of de lepel pindakaas die tijdens het smeren van je boterham in je mond verdwijnt. Wanneer je dit allemaal bij elkaar optelt kom je snel op een paar honderd calorieën extra per dag. Deze extra calorieën zorgen ervoor dat je niet of minder snel afvalt.

   

  3. Je bent te streng

  Een probleem die in de praktijk vaak voorkomt is dat men doordeweeks te streng is en in het weekend uit de bocht vliegt. Het begint allemaal met een onschuldige cheatmeal die vervolgens uitloopt in een heel weekend waarin je te veel eet. Ook dit is een reden waarom je te veel calorieën binnenkrijgt.

  Kortom: wees doordeweeks niet te streng voor jezelf, om te voorkomen dat je je goede gedrag in het weekend ongedaan maakt.

   

  4. Je kunt ook van gezondere producten aankomen

  Veel mensen vergeten vaak dat gezonde producten ook calorieën bevatten en er dus voor kunnen zorgen dat afvallen niet lukt. Dus helaas ook de heerlijke avocado’s op je toast. Of denk aan olijfolie, het is heel gezond maar 1 eetlepel bevat al snel 90 kcal. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je wilt afvallen.

   

  5. Te snel eten

  Je hebt het waarschijnlijk wel eens gemerkt dat wanneer je heel snel eet je meer op kunt dan wanneer je de tijd neemt voor je maaltijd. Dit komt doordat je lichaam de tijd nodig heeft om aan te geven dat je genoeg hebt gegeten.  Wanneer je te snel eet kan dit ervoor zorgen dat je meer energie binnenkrijgt dan je nodig hebt.

  Het is dus belangrijk dat je voldoende tijd neemt voor een maaltijd. Kauw rustiger of leg bijvoorbeeld je bestek af en toe neer. Probeer daarnaast niet voor de tv te eten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we meer eten wanneer we afgeleid zijn.

   

  6. Stress

  Misschien heb je het meegemaakt, je hebt slecht geslapen of je bevind je in een hele drukke periode en je merkt dat je meer drang hebt naar ongezonde snacks. Op zulke momenten kan het lastig zijn om je in te houden en grijp je sneller naar iets lekkers; comfort food. Natuurlijk is het niet erg om één snackdag te hebben maar het is belangrijk om te weten hoe je na zo’n misstap de draad weer oppakt.

  Heb je veel last van stress, dan is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Door bijvoorbeeld te sporten kan je stress verminderen, lees onze blog over sporten tegen stress hier.

   

  7. Minder eten

  Afvallen zorgt ervoor dat je steeds minder calorieën nodig hebt om op gewicht te blijven. Dit komt doordat je lichaam kleiner wordt en een kleiner lichaam gebruikt minder energie.

  Voor elke kilo die je afvalt daalt je energiebehoefte met ongeveer 30 kcal. Dit lijkt in de eerste instantie niet veel te zijn, maar als je 10 kilo afvalt is dat zo’n 300 kcal die dagelijks minder zult moeten eten. Je moet dan permanent 300 kcal minder eten of elke dag meer bewegen om de calorieën te verbranden en op hetzelfde gewicht te blijven.

  Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je wat gewicht wilt verliezen.

   

  8 Te veel vertrouwen op wilskracht

  Dat je veel wilskracht nodig hebt als je wilt afvallen, gezonder wilt eten en meer wilt sporten is een veelvoorkomende gedachte. Maar dit is echter een misvatting. Dit blijkt uit steeds meer onderzoek.

  Wilskracht kan snel beïnvloed worden door verschillende aspecten. Wanneer je op wilskracht rekent en bijvoorbeeld een slechte dag hebt gehad en moet kiezen tussen een salade en een burger ga je waarschijnlijk meer neigen naar de burger, omdat het een comfort food is. Maar als je goede gewoontes opbouwt zoals het regelmatig sporten, ga je het gewoon doen zonder na te denken omdat je het gewend bent. Een belangrijke conclusie die je hieruit kunt trekken is dat bij het afvallen, vaker sporten en andere gezond gedrag het veel meer draait om het aanleren van goede gewoontes dan het vertrouwen op je wilskracht.  

  Wil je meer tips over hoe je je gezonde voornemens kunt volhouden, lees dan deze blog.

   

  9. Meer sporten en meer eten

  Soms kan sporten niet effectief zijn om af te vallen. Dit komt omdat sporten je luier kan maken. Je herkent het bijvoorbeeld wel dat je na een zware sportsessie de rest van de avond of dag weinig puf over hebt om te bewegen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je minder beweegt dan normaal. Soms gaan mensen ook extra energie eten omdat je denkt dat je genoeg hebt verbrand bij het sporten.

  Deze effecten kunnen ervoor zorgen dat afvallen niet lukt.

   

  10. Geen plan of een vaag plan

  De laatste reden waarom afvallen vaak niet lukt is omdat je geen duidelijk plan hebt. Hierdoor loop je het risico dat je motivatie daalt, wanneer je gewichtsverlies niet zo hard gaat. Het is daarom belangrijk om duidelijke doelen te blijven stellen en je progressie goed bij te houden. Dit geeft je energie om door te gaan.

   

  Wil je meer blogs lezen klik dan hier.

  Bekijk ons fitness assortiment hier.

  Tips en meer over blessurebehandeling

  Recente artikelen

  This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Manage cookies